Nem is olyan bonyolult

A makrogazdasági pénzügyek szakterület foglalkozik az államháztartás szintű pénzügyi feladatokkal. Ha valaki kíváncsi honnan származik éves szinten az államháztartás hiánya, ismerkedjen meg a folyó fizetési mérleg egyensúlya fogalommal. Vannak más fontos tényezők is, de ez pont jól jön nekünk azt nézve, hogy vajon a kormánynak mi a szándéka az inflációval. 

A folyó fizetési mérleg alapvetően két eszközzel mozgatható pozitív irányba.  Az egyik a működőtőke beáramlás növelése (külföldi nagyberuházások), a másik az infláció felpörgetése, magasan tartása. 

Ha figyelünk, látható hogy az elmúlt évekhez hasonlóan tavaly is hatalmas mennyiségben jöttek beruházások az országba, 2021 rekordév volt. Ez tehát pipa. Az egyéb intézkedések ugyanakkor az infláció ellen lettek hozva, látható tehát, hogy nem ezzel akarnak egyensúlyt teremteni. 

Visszatekintve pl. a most habosított Surányi idejére, külföldi beruházások gyakorlatilag nem voltak, maradt a magas infláció - amit nem féltek használni. (Jó kis inflációs tanulmány)

Térjünk vissza az egyéb fontos tényezőkre! Az egyensúly alapja a kiadások és a bevételek összehangolása, ami ugye nem is meglepő. Ha többet költesz mint a bevételed, az csak hitelből megy, vagyis eladósodsz, aminek a költségei megint megjelennek a kiadások között... (lásd még: adósságspirál). Ennek megoldása a jelen kormányzat esetén a gazdaság élénkítésén keresztül a bevételek erőteljes növekedése, amelyből aztán fedeznek kiadásokat (mint nyugdíjemelés például). Az élénkítés leginkább látványos módja az adók csökkentése. Az ellenzék regnálása idején mit is lehetett látni (ahogy a mostani városok esetében is ahol ők irányítanak)? Adóemeléssel próbáltak bevételt növelni és a kiadások oldalán a kedvenc megoldásukat használták, ami a megszorítások kifejezésről ismert. 

Ha már eddig eljutottunk nézzünk rá az államháztartási hiány állapotára is! Igen, nőt 20 százalékpontot a válság alatt, de miért is? A munkahelyek fenntartására lett legnagyobbrészt fordítva, fenntartva az adóbevételeket terelő munkahelyeket, elkerülve egyúttal, hogy a kiadás oldalból kelljen folyamatosan segélyezni. Ez ugyebár meg is alapozta a 2021-es gazdasági növekedést. Segélyből márpedig nincs növekedés.

El ne felejtsünk még egy dolgot! Az ellenzék kormányzása idején volt még egy technika a bevételi oldal megtámasztására, ez pedig a privatizáció. Egyszeri bevételek reményében gyakorlatilag felélték az állami vagyont és ami igazán szörnyű, hogy simán elengedtek ezzel egy csomó munkahelyet. Megszűnt tehát a rendszeres bevétel, maradt az állandósult szociális segélyezés mint kiadás.

A jelen kormányzat alatt ugyanakkor az állam vagyona is folyamatosan gyarapszik, tartalékot képezve a jövőre, illetve állami munkahelyeken keresztül a rendszeres adóbevétel is biztosított, ugyanis sok állami vagyonelem önfenntartó, sőt hasznot termel!

Egy csúnya példával élve. Ha elbaszod a pénzed és drágább sört iszol, vagy elmész egy drága nyaralásra abból hogy eladtad valamidet, jövőre nem lesz semmid. Ha viszont pl. a pénzedet arra fordítod, hogy tanulj, amivel jobb álláshoz jutva többet kereshetsz okosan jártál el.

Ki követelt két éve hatósági árakat? - vasarnap.hu

Francesca Rivafinoli: Ki követelt két éve hatósági árakat?...

Tags:

Ez is érdekelhet

  • Hol a hiba a rendszerben? A cikk jó, egyetlen egy pontjával nem értek egyet. AZ OKTATÁSI RENDSZER GATYÁBA RÁZÁSA BIZZA MÁR A T...
  • Amikor először szavaztam Amikor először szavaztam, az MSZP jelöltjére és az Agrárszövetség listájára voksoltam. 1994-ben. Min...

Érdemes megnézd!

Gondolatok a demokratikus szavazásról

© Olvass balról jobbra. Konzervatív vélemény blog.
Free Joomla! templates by Engine Templates