A korrupció, mint deviáns társadalmi attitűd

Az utóbbi időben egyetemi képzés keretében volt szerencsém jópár érdekes olvasnivaló feldolgozni. Ebből az egyik a fenti címet viselő tanulmány, amely tuományos igényességgel ad betekintést a korrupció témakörébe. Nem egyes eseteket vizsgál oknyomozó jelleggel, hanem magát a jelenséget kutatja. Az eredeti tanulmány itt érhető el: Takács István – Csapodi Pál – Takács-György Katalin: A korrupció, mint deviáns társadalmi attitűd, alább pedig az ltalam a tanulmányból készített kivonat olvasható. Figyelem! a kivonat messze nem alkalmas a tanukmény teljességének a visszaadására, az az általam fontosnak tartott tételeket emeli csak ki! Ha valakit érdekel a téma, melegen ajánlom elolvasásra az eredetit!

A tanulmány 2011-ben készült, de lehet bően találni frissebb munkákat is, a statisztikai adatok a korrupció mértékét tekintve nem nagyon változtak sem nálunk sem máshol. A sok korrupiót kiáltónak egy kérdést lenne érdemes végiggondolni: ha a korrupciónak nagyságrendileg hasonló mértéke van máshol is, miközben a "kenőpénz" jelenség nem tisztázott módon ugyan, de erősíti a gazdasági fellendülést, mit kezdenénk a kisebb korrupció okozta esetleges gazdasági visszaeséssel?

Egy az olvasást segítő összefoglaló és bevezető után tisztázásra kerül a korrupció fogalma. A korrupció akkor alakul ki, ha létrejön egyfajta hierarchia a javak felett rendelkezésben. A szó eredete a latin, jelentése morális romlottság, de a köznyelvi értelmezése ennél tágabb. Egy definíciója szerint a szabályoktól való eltérés egyéni haszonszerzés céljából. A korrupció gyakorlatilag egyidős az emberi civilizációval, Hammurabi törvénykönyve is szankcionálja. Cikkek a témában először az 1960-as években jelentek meg a témában. Egyes szerzők szerint a kenőpénz a merev bürokrácia olajozottabb működését segíti (más szerzőknél: a holtteher költség csökkentése, itt később: várakozás költségei). Valójában egy komplex soktényezős társadalmi modellről beszélünk. A korrupció közvetlenül nem mérhető - az „inercia” lehetősége fennáll: ha valakit egyszer korruptnak minősítettek, később hajlamosabbak vagyunk mindig felülbecsülni a korruptsága mértékét (ezzel a jelenséggel játszik, illetve él vissza az ellenzék). Becslések készíthetők a gazdasági folyamatok követése alapján, erre több féle modell is létezik. A korrupció eltérő mértékben van jelen a gazdaság és a társadalom különböző területein. Ott jellemzőbb ahol nagyobb pénzmozgások vannak, ez azt is jelenti, hogy csak egy része érinti a közszféra területét, a piaci alapú beruházásoknál is jelen van. Társadalmi kára értelemszerűen az előbbinek jelentősebb. Egyes becslések szerint a közbeszerzések értéke akár 20-25%-kal is magasabb a szükségesnél, ráadásként sok esetben rosszabb minőség és felesleges tételek is tarkítják ezeket a műveleteket. A korrupció veszélye már a szerződéskötés előtt megjelenik.

Érdekes hatás, hogy a korrupció lehet pozitív hatással a növekedésre. Kelet-ázsiai paradoxon: a nagyobb korrupció nagyobb növekedést eredményez. Érdekes, hogy a pozitív hatáshoz egy bizonyos minimális szintnek ekkor meg kell lennie.

A nagyobb állami jelenlét növeli a korrupció valószínűségét – megléte csökkenti a kormányzatok legitimációját, ugyanakkor segíthet az eljárásbeli hiányosságok kiküszöbölésében... A hatékony intézményrendszer előfeltétele a hatékony jogrendszer, megfelelő szankciókkal.

Érdekes kérdés a korrupció nemi aspektusának vizsgálata. A jelek szerint a férfiak korruptabbak, de a megállapítás mégis inkább az, hogy ez nem a nemükből adódik, hanem abból, hogy több esetben vannak százalékosan tekintve döntési szerepben mint a nők. Az emberek alapvetően normakövetők, de az érdekkövetés okán időnként eltérnek a normáktól. A korrumpált és a korrumpáló között létrejövő megbízó-ügynök viszony megnehezíti a korrupció elleni harcot. A korrupció ellen az átláthatósággal lehet elsősorban küzdeni. Feltétel a megfelelő szabályozás, annak betartatása és felügyelete, támogató környezet átláthatósága, a módszerek egyszerűsítése, minőségbiztosítás a közbeszerzőknél, és a megfelelő oktatás az eljárások pontos megismertetésére.

Külön megismerkedünk a hazai privatizációban megjelent korrupció összefüggéseivel. A korrupció ellen hatásos a decentralizált döntési mechanizmus a meglévő hátrányai ellenére. A nyilvánosság kritikus szerepére. Eredményes küzdelem hatására a korrupció csökkentésével az általa okozott jelentősen nagyobb társadalmi károk társadalmi haszonná fordulnak át. Megismerkedhetünk a bemutatott elemzés hátterével és módszereivel.

Végül korrupciós fertőzöttség pozicionálása, tendenciái, a Magyarországon szükségesnek ítélt feladatok kifejtése segít megérteni a saját helyzetünket.

Tags:

Ez is érdekelhet

  • Gyere el? Ki is mondta, hogy azok ne dumáljanak bele az itthoni dolgokba akik a határon túl élnek kedves Tim D...
  • Van fogás, nincs fogás A Facebook posztok alatt egymást váltva meg-megjelenik pár ember. Ez az ellenzéki támadó ék csak azo...

Érdemes megnézd!

Gondolatok a demokratikus szavazásról

© Olvass balról jobbra. Konzervatív vélemény blog.
Free Joomla! templates by Engine Templates