Társadalombiztosítás és diszkrimináció

Nézzük meg az oltási igazolványt egy pillanatra a társadalombiztosítás (TB) szemszögéből. Mint a neve is mutatja, a TB is egy biztosítás. A következő eszemfuttatsához meg kell ismerni egy kifejezést, ami a kockázatközösség. Minden biztosítás alapja, hogy létrehozza ezt a bizonyos kockázatközösséget, mely tagjainak befizetéseit arra használja, hogy meghatározott biztosítási események bekövetkeztekor a károsultnak kártérítést fizet. Normál piaci ún. kockázati biztosítások esetében a kártérítés arányos a befizetett díjjal, iletve a kártérítések csak a kockázatközösség által finanszírozott kockázati alapból történnek (akit a pontos működés jobban érdekel, az aktuárius, vagy a viszontbiztosítás kifejezésekre keresve rengeteg érdekességet találhat).

Ebben az utóbbi pontban a társadalombiztosítás eltér a sima kockázati biztosításoktól, hiszen a befizetéseink mértékétől függetlenül vagyunk jogosultak meghatározott ellátásokra, és a finanszírozást szükség esetén az állam kipótolja egyéb bevételekből.

Ennek ellenére a társadalombiztosítás mégiscsak egy biztosítás, vannak ebben is kizárások. Ahogy pl. a kockázati biztosítások esetében is kizáró ok a szándékosság, vagy pl. sok esetben az ittasság is kizáró ok egy CASCO esetében, a nem szervezett repülőút során elszenvedett baleset egy életbiztosításnál, ugyanígy a társadalombiztosítás sem térít extrém sportok során bekövetkezett balesetek esetére - ha siklóernyőzés közben összetöröd maga, a TB nem állja a gyógykezelésedet!

Ha ezt a működési logikát végigfuttatjuk és rákukkantunk a befizető szemével, azt hiszem mindenki egyetért abban, hogy nem kívánnánk többet fizetni olyanok miatt, akik a kokázatközösség szabályait megszegik. Ha nem zárná ki a CASCO az ittas vezetést, akkor minden CASCO díja jelentősen magasabb lenne, hiszen az ittasan okozott balesetek bekövetkezésének valósíznűsége sokkal magasabb, több lenne a káresemény, amit valamiből téríteni kéne.

Itt érkeztünk el ahhoz a kérdéshez, hogy vajon jogos lenne-e, ha azokat akik tudatosan (szó nincs betegségről mint okról a mondatban!) nem oltatják be magukat a Koronavírus ellen, és mégis megbetegszenek, azok esetében a TB nem térítene? Tudatosan vállalt deviáns viselkedéssel okokznak a kockázatközésségnek, vagyis mindanyiunknak extra, simán elkerülhető költségeket. Nos?

Természetesen nem lesz ilyen kizárás, hiszen ez nem egy piaci biztosítás, az előző példánál maradva akkor is kezelnek a TB terhére a kórházban, ha ittan balesetet okoztál…

Végül pedig ejtsünk pár szót a diszkrimináció kérdéséről is! Maga a diszkrimináció azt jelenti, hogy egyes esetben eltérés tapasztalható a általánosan érvényes (figyelem, általámnosan, tehát mndenkire egyformán!) szabályoktól. Negatív a diszkrimináció, ha kevesebbet kap valaki mint ami az általános szabályok szerint jár neki és pozitív akkor ha többet. Sokan hivatkoznak arra az EU-s megállapításra, hogy az oltások, illetve a be nem oltottság miatt senkit nem érhet NEGATÍV diszkrimináció. Ez rendben is van. Így is kell eljárni, ezt teszi a Kormány is! Jelen pillanatban enki nem mehet moziba, színházba, étterembe. Az ÁLTALÁNOS szabály tehát az, hogy SENKI! Ehhez képest a jövő héttől várhatóan mehetnek étterembe, moziba, színházba azok, akik rendelkeznek oltási igazolvánnyal. Ez bizony pozitív diszkrimináció, enm pedig negatív. Nekik (nekünk) többet lehet megtenni, mint az általánosan érvényben lévő szabály!

Zárásképpen egy dolgot hadd fejtsek még ki, amit végképp nem értek. Ahogy elnézem pont olyan emberek harsognak az oltási igazlvány ellen, akik egébként mindenféle kvótákat követelnek nők-férfiak, rassz, szexuális beállítódás, meg a jó ég tudja mi minden alapján. Na most. A kvóta is egy pozitív diszkrimináció. Ami miatt a kvóta mégis nagyon más, az az hogy a kvóták ún. zéró összegű játékok terén vannak megkövetelve (10 munkahelyet 10 ember tud betölteni, több nem!), és a kvóta alapú felvétel önmagában ellentmond a legalkalmasabb felvételének módszertanával. Más szóval a kvóta igen nagy eséllyel alkalmatlanabb jelöltek előnyhöz juttatását eredményezi pusztán a kvóta miatt - elfogyott a fehér hetero férfi hely, ha a következő kiválasztás lealkalmassabbja is egy fehér hetero férfi, nem ő lesz a befutó.

Ezzel szemben az oltási igazolvány, nem vesz el helyet senkitől. Éttermi, mozi, színházi kapacitás van elég. Nem azért nem mehet valaki a moziba, mert az oltási igazolvánnyel rendelkező kiszorította onnan, hanem azért, mert nem felel meg a pozitív diszkrimináció feltételeinek! Ráadásképpen egy jó hír. Ha nem oltatod magad, csak meg kell várnod a nyájimmunitást, ami már csak kb. 2 hónap. Azt meg kibírod. Ha pedig beteg leszel, akkor a TB majd kezelni fog, úgysem zárak ki. A lényeg, hogy te megmutattad! Igaz, hogy az oltást állja az állam, két hétre rá van oltási igazolványod, az oltási reakciók és a mellékhatások elhanyagolhatók a víruséihoz képest, de te döntesz, senki nem kényszert semmire.

Ha pedig eljutottál idáig az olvasásban és úgy érzed, hogy hülyének nézlek, tedd fel tiszta fejjel a kérdést, hogy ennek mi lehet az oka? (Kizárható rossz válaszok:  a szerző agymosott, idióta, utál téged. Keress tovább!)

Zároképként pedig egy kis olvasnivaló.

A butaság és az önzés fertőzőbb, mint a vírus - PestiSrácok

    Akik most, a vírusháború kellős közepén a védettségi igazolvány ellen hergelnek, badarságokat és féligazságokat összehordva lázítanak másokat, azok elképesztően önzők és buták. Azt hiszik, mindentudók, valójában az orruknál sem látn...

Tags:

Ez is érdekelhet

  • Korrekt emberi álláspont Részben egyetértek azokkal akik még mindig piszkálnák Szájer Józsefet, de nem teljesen. Mindenkiben ...
  • Anyák napjára Apaként is pontosan átérzi az ember amit mond, habár az anyáknak semmi sem ér a nyomába! A világ le...
  • Csúsztatás Tegnap este megnéztük a Pesti TV-n a Polbeat Pankrációt. Ott volt a baloldalt képviselve Nagy József...
  • Pénzt vagy érveket Moslékkövetőknek a Kormány cikkben felsorolt eredményei nem számítanak. Két dolog van a gazdaság kap...

Érdemes megnézd!

Gondolatok a demokratikus szavazásról

© Olvass balról jobbra. Konzervatív vélemény blog.
Free Joomla! templates by Engine Templates